Diamond Tiara


Bonjour'!

We dont mind having haters . As long as we have our girls , we are strong - One Direction



Tagboard


Blog Archive


Contact Me

: Puteri Farah Natasha
: Puteri Farah Natasha
:✦ PFN ✦

Credits

© 2013 - Full Template by Anugerah Salsa and the basecode from Arrien Amani . Edited by Naulia . Cute icon by Pixel
Usahawan Muda
23 Oct 2014 | 0 Diamond[s]
Assalamulaikum , readers . Hello !
Actually , rasa rindu sangat update post baru . 
At the beginning sebenarnya , Farah memang mati kutu nak post apalah .
Then , tiba-2 Farah teringat tentang experience Farah being a business woman .

Korang rasa curious tak nak tahu , apa yang berlaku ?
*Kalau yang tak berminat kay suka hati . 

*For those interested , here you go .
Some info about how to be a good business man or woman .
Nak tahu tak , sebenarnya Farah tak pernah terfikir pun nak buat business sendiri ke apa .
Farah tak nak involved sangat pun . But then , bila dia dah dedahkan pasal Business Model Canvas .
Farah rasa macam , okay . I have to know more about business lah .

Time dengar lecturer tu cerita pasal BMC , to be honest memang mengantuk .
Yelah , dekat dalam tu dah lah ada aircond . Mahu tak mengantuk ? Kalau diulit mimpi kat dalam tu ,
Amboiii .. Memang seronok . But apa yang seronoknya suasananya , suasana Universiti .
InshaAllah , satu hari nanti Farah akan menjejaki ke alam Universiti . InshaAllah .
Anyway , lupa nak bagitahu nama U yang Farah pergi tu ialah MMU
Or known as Multimedia University . Dia ada dua . Satu dekat Cyberjaya and one more dekat Melaka .
Kita orang pergi yang dekat CyberJaya .

Okay . Back to the topic . 
Farah nak cerita pasal BMC .
Okay BMC ni ialah strategic management and entrepreneurial tool. It allows you to describe, design, challenge, invent, and pivot your business model. (search google)
Farah faham . Just taktahu how to explain in kind of typing . 

Okay . So the BMC's table looks like this 

Okay . This one is the blank one .
So kita kena fill up the table so that kita boleh describe setiap step yang ada .
  1. Customer Segment
  2. Value Proposition
  3. Channel
  4. Customer Relationship
  5. Revenue Streams
  6. Key Resources
  7. Key Activities
  8. Key Partnership
  9. Cost Structure 
Em . Farah rasa tak payahlah kot nak share for each of the step .
Banyak boleh jumpa dekat google search . Atau kalau korang malas sangat ,
just leave a question dekat chatbox kay ? InshaAllah , bila free Farah akan 
respond okay ? Now , Farah nak share bila group Farah iaitu group 3 and the other group kena hasilkan produk kita org sendiri ,. Group Farah dibekalkan baju untuk produk kita org .

At first , kita org memang fikir baju tu senang je sebab orang semua buat .
Tapi tu lah yang susahnya bila kita kena penuhi BMC yang dah kita senaraikan .
Baju yang kita orang buat mesti kena attract customer dengan newness yang ada ,. Newness mean something new yang orang tak pernah buat and nampak menarik and paling penting customer tertarik dengan produk yang kita org hasilkan tu . 

Thats why Farah cakap , baju tu bukan produk yang senang . Sebab sekarang ni , kalau ada online shopping mesti baju . Benda yang common . So cabaran kita orang dalam menghasilkan produk kita org tu adalah bila nak benda baru yang kita org boleh hasilkan .
Besides , kita org kena jugak fikir cost yang kita org nak guna . Tak boleh sesuka hati je nak upah orang jahit semua tu . Cost akan jadi tinggi . Facy Farah kata a good business ialah bila cost yang kita gunakan rendah tapi hasil daripada produk yang kita jual tinggi . That one is a really really good business .

Dan yang paling menarik adalah kita org kena promote dekat orang ramai tentang produk yang kita org hasilkan .Haaaa ...melalui ni orang dah aware dengan business yang kita buat . Kita orang kena buat Insta ke , blog ke , FB ke , Twitter ke anything lah yang boleh buat orang tahu tentang business yang kita org buat .

Dan bila ada customer yang tanya and minta respond kita kena layan customer tu ,
Sebab ada lecturer yang bagitahu kitaorg atau kita org panggil Abg Budin . Dia cakap 
Customer is a PASSION . Sebab kita kena layan customer macam family kita sendiri 
Hormat , sopan sebab customer tak suka dengan orang yang tak reti layan pelanggan . Nanti memang tak berbaloi lah business kita mcm tu kan ? 

So , dalam menghasilkan produk kita org tu , kita org dah bahagikan tugas masing-2 .
Ada yang tolong design baju . Farah , Farah lebih suka computering . Typing , yang melibatkan search on internet . So , Farah buat blog dan slide untuk pembentangan BMC kita org . Ada jugak yang tolong settle kan Insta . Memang seronok . Seronok sebab boleh jadikan pengalaman berniaga ni masa besar nanti ke kan ? So , masa yang diperuntukkan untuk kita org settlekan produk and all the things is just for 2 hours . Farah rasa sekejap sangat . Memang lah serious terasa sekejap sangat .

Dan after presentation ,
Alhamdulillah ...
Group Farah dapat no 3 drpd 6 group .
Tak expect pun akan dapat no 3 .
Mungkin rezeki kita org dengan no 3 . Yelah , kita orang group 3 , present no 3 , hadiah pun no 3 .
Alhamdulillah . InshaAllah , pendedahan tentang BMC dan semua yang berkaitan pasal perniagaan Farah akan gunakan kalau Farah rasa nak buat business sendiri dah besar nanti .

Kay . Thats all for today .
Assalamualaikum :D